İlkbahar ve yaz aylarında yapraklar, hücrelerinde klorofil adı verilen kimyasal bir pigmentle doldurulur. Bu pigment, yaprağın bitki için enerji kaynağı olarak hizmet etmesini sağlar. Bu aynı zamanda yaprağa yeşil görünümünü veren kimyasaldır. Bitkinin besin maddelerini üretme sürecine fotosentez denir. Yaprak, klorofil aracılığıyla, besinleri su ve karbondioksitten yapmak için güneşten gerekli enerjiyi emer. Yaprakların tamamen yeşil olmadığını, ancak klorofilin yeşil olduğunu ve diğer renkleri gizleyen yapraklardaki baskın kimyasal olduğunu belirtmek de önemlidir. Bu diğer renkler, portakal ve bazı meyveler gibi bazı meyvelerin görünümünden sorumlu olanlardır.
Kış yaklaştıkça bitkide çok sayıda değişiklik meydana gelir. Sıcaklık düşer ve gün ışığının uzunluğu ve miktarı da azalır. Sonuç olarak, yaprakların beslenme yapma süreci durma noktasına gelir. Klorofil gereksiz hale gelir ve böylece parçalanır. Yaprakların yeşil tonu kaybolur ve klorofil tarafından maskelenen diğer renkler artık görünür hale gelir ve yerini sonbaharın dudak uçuklatan ihtişamına bırakır. Sıcaklık ayrıca sonbahar yapraklarının renklerini de etkiler. Daha yüksek sıcaklıklar daha parlak renklere yol açar ve bunun tersi de geçerlidir.Sonbaharda önemli bir süreç gerçekleşir. Yapraklar, ağaçtan büyük miktarda enerji alan bir süreç olan kırmızı pigmentler üretir; bu, ağacın sert ve acımasız kıştan kurtulmak için büyük ölçüde güveneceği besindir. Bu sürecin neden gerçekleştiği hala belli değil, ancak uzmanlar ağaçtan gelen bu kadar büyük enerji rezervlerini kullanmanın önemli olması gerektiğini düşünüyor.
Farklı yapraklardaki değişken miktarlarda bulunan klorofil ve tabii ki diğer pigmentler nedeniyle yaprakların renkleri sarıdan kırmızıya ve kırmızıdan mora kadar farklılık gösterir.
Kaynak:
https://www.worldatlas.com/articles/why-do-leaves-change-color.html
Yorumlar
Yorum Gönder