Etin ya da kıymanın rengi nasıl olmalı, pişirme sırasında etin sahte olduğunu anlayabilir miyiz, sahte et nasıl anlaşılır, kıymaya katılan hileler nelerdir, işlenmiş et yemeli miyiz ?
Sahte etin yükselişi endişe verici boyutlarda. Lezzetine doyamadığımız etler zehir saçıyor olabilir. Hile konusunda geliştirilen yöntemler, doğal ve hileli eti birbirinden ayırt etmeyi zorlaştırıyor. Tanıdığımız kasaplardan alışveriş yapmak, yalnızca güvendiğimiz markaları satın almak ya da sucuk gibi işlenmiş gıdaları evde kendimiz hazırlamak dışında birkaç detayı göz önünde bulundurarak kendimizi ve ailemizi sahte kıyma ve etlerden koruyabiliriz.
Doğal eti sahtesinden ayırt etmek için bazı yöntemler
- Etin çiğ hali kırmızı ya da pembeye yakın olmalı. Yoğun kırmızı rengi varsa içerisine karmin ya da diğer renk verici malzemeler eklenmiş olabilir. Hakiki kıyma ile hileli kıymadan bir parçayı bir bardak suyun içerisine bırakıp karıştırırsanız, hileli kıymanın suya daha fazla renk bırakacağını göreceksiniz.
- Etlere kimyasal enjekte edilerek ağırlığı arttırılır. Böylece daha parlak ve sulu görünen böyle hileli etler pişerken ya çok su kaybederek olması gerekenden daha fazla küçülür, ya da hiç su kaybetmez.
- Hileli etler geç pişer, yağı hemen donar, tadı lastik gibidir.
- Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş ürünler ile hazır köftelerden markasından veya yapılışından emin olmadığımız takdirde kaçınmamız gerekir. Kıymanın içerisine et diye tavuk derileri, sakatatlar ve diğer her türlü hayvan atıkları karıştırılabilir, bir de üstüne bozulmasınlar diye çeşitli kimyasallar eklenebilir. Baharatlarla harmanlandıkları için hilenin anlaşılması oldukça zor olacaktır. Genel olarak işlenmiş gıdaların pişerken çok fazla yağ bırakmaması, yağının hemen donmaması ve kesildiğinde mozaikli bir yapının oluşmaması idealdir.
Sağlıkla kalın...