Hazır Gıdaların Etiketinde Karşılaşabileceğiniz 10 Büyük Tehlike

Hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar
Getty- Hazır Gıdaların Etiketinde Karşılaşabileceğiniz 10 Büyük Tehlike


Tehlikenin Farkında mısınız ?

Lezzetli, hoş görünümlü, pratik... Raflarda, tezgahlarda özenle yerleştirilmiş hazır gıdalar, insanları cezbediyor. Hazır gıdalara katılan katkı maddelerinin insan sağlığına zararlarını bilmeniz gerek. En iyisi biz tatlılarımızı, reçellerimizi, konservelerimizi evde yapmaya devam edelim! İşte size zahmetsiz hazır gıdalarla vücudumuza giren 10 tehlikeli katkı maddesi:

1- Karminik Asit
Karminik asit, kaktüslerde yaşayan karmin adlı bir böcekten elde ediliyor. Gıda endüstrisinde kırmızı renklendirici olarak kullanılan bu katkı maddesi E120, E120i ve E120ii olarak da bilinmektedir. 1 kilo boya için yaklaşık 160.000 karmin böceğine ihtiyaç duyulduğundan bazı ülkelerde özel karmin tarlaları oluşturuluyor.

Dondurma, reçel ve marmelatlar, çikolatalar, vişne suyu, kola ve gazoz, soslar, salam ve sosisler, süt ürünleri, pasta ve kekler gibi gıdaların yanı sıra, ilaç ve tekstil sanayisi başta olmak üzere birçok endüstride de bu katkı maddesi kullanılmaktadır.

Karminik aşıktın, astım ve alerjik reaksiyonlara neden olduğu, egzama ve uykusuzluğa yol açtığı biliniyor.

2- Monosodyum Glutamat
Çin tuzu olarak da bilinen Monosodyum Glutamat adlı katkı maddesi, MSG ya da E621 koduyla çokça hazır gıdaların etiketlerinde yerini alır.

Salt kendisinin tadı olmamakla beraber hangi gıdanın içerisine girerse onun lezzetini katlayan aromadır.

Başta beyin ve sinir hücrelerimize zarar veren bu aroma, kanser riskini de arttırır. Diyabet, 
Alzheimer, Parkinson, Epilepsi gibi hastalıklara sebep olurken, böbrek ve karaciğerde de hasarlara da yol açar. Büyüme hormonlarına zarar verdiğinden, özellikle çocuklarda gelişim geriliğine yol açar.

3- BHA-BHT
E320-E321 olarak da bilinen bu katkı maddeleri kömür katranı ve petrolden elde edilmektedir. Katı ve sıvı yağların bozulmasını ve küflenmesini önlemek için kullanılmaktadır. Sakızlarda, bitkisel yağlarda, patates cipslerinde, bazı kahvaltılık gevreklerde ve daha birçok gıdada tazeliğin koruması için kullanılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, bu maddeleri potansiyel kanserojen ilan etmiştir.

4- Yapay ve Doğal Aromalar, Renklendiriciler

Tüm hazır gıdalarda karşımıza çıkan aroma ve renklendiriciler, ürünlerin daha çekici ve hoş kokması için kullanılmaktadır.

Alzheimer, Parkinson, Diyabet gibi hastalıklara, Karaciğer, hormonal ve görme bozukluklarına neden olabilmektedir.

5- Aspartam
E 951 kodlu bu katkı maddesi diyet yiyecek ve içeceklerde kullanılır.

Baş ağrısı ve dönmesinin yanı sıra  farelerle yapılan deneylerde beyin tümörüne neden olduğu görülmüştür.

6- Soya Lesitini
E 322 koduyla da bilinen Soya Lesitinin bulunmadığı bir gıda bulmak oldukça zordur. Bisküviler, çikolatalar, mamalar, ekmekler, peynirler, sucuklar, ketçaplar v.s 

GDO'lu soya kullanmanın tehlikesine vurgu yapanlar her gün çoğalmakta. Soya lesitini deride döküntüler ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

7- Jelatin
Domuz, sığır gibi hayvanların, deri ve kemiklerinden elde edilen  E 441 koduyla bilinen Jelatin, genellikle şekerlemelerde kullanılıyor.

Alerji, astım ve kan pıhtılaşmasına sebep olabilir.

8- Potasyum Bromat(E 24)
Unların beyazlaştırılması, hamurların kabartılması amaçlı kullanılan Potasyum Bromat, birçok ülkede yasaklandı.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde bilindiği üzere Potasyum Bromat adlı katkı maddesi, DNA'ya zarar veriyor ve kanser yapıyor.

9- BVO

Bromlu bitkisel yağ, asitli içeceklerde, enerji içeceklerinde karşımıza çıkabiliyor. Avrupa Birliği'nde, Japonya'da ve Çin'de gıdada kullanılması yasak olan BVO, sinir sitemi bozukluklarına, hafıza ve cilt problemlerine neden olduğu konusunda tartışılıyor.


10- Trans Yağlar
Kahve kremalarında, fast food ürünlerinde ve daha birçok hazır gıdalarda kullanılır. "Trans yağ kullanılmamaktadır" ibaresi aslında %1'den az kullanılabilir anlamına geliyor. Kalp krizini tetikler, kötü kolesterolü yükseltir. Kısırlık ve obeziteye sebep olabilir.