Patates, pirinç, buğday ve mısırdan sonra dünyanın dördüncü en büyük gıda mahsulüdür.
Patates yağ, sodyum ve kolesterol içermez ve porsiyon başına sadece 110 kaloridir. Patates C vitamini, potasyum, karbonhidratlar, protein, lif ve B6 vitamini gibi besin değerleri içerir.Aslında patatesin hikayesi yaklaşık 350 milyon yıl önce, itüzümü bitkisinin zehirli atasından evrimleşmeye başladıklarında başladı (bu bitki ailesi sonunda sadece patatese değil, aynı zamanda tütün, acı biber, dolmalık biber ve domatese de evrildi.).
Peru'daki İnka Kızılderilileri, MÖ 8.000 ile MÖ 5.000 arasında patates yetiştiren ilk kişilerdi . 1536'da İspanyol Conquistadors, Peru'yu fethetti, patatesin lezzetlerini keşfetti ve onları Avrupa'ya taşıdı. Sir Walter Raleigh, 1589'da Cork yakınlarındaki 40.000 dönümlük arazide İrlanda'ya patatesleri tanıttı. Avrupa'nın geri kalanına yayılması yaklaşık kırk yıl sürdü.
Patates uzun yıllar cüzzam, frengi, erken ölüm, kısırlık, yaygın cinsellik, skrofula, narkoza neden olmak ve büyüdüğü toprağı tahrip etmekle suçlandı. Ayrıca din adamları da patatesten İncil'de bahsedilmediğini söylüyordu.
Sonunda, Avrupa'daki tarımcılar, patateslerin buğday ve yulaf gibi diğer temel mahsullerden daha kolay yetiştirildiğini keşfettiler. Daha da önemlisi, patateslerin yaşam için gerekli vitaminlerin çoğunu içerdiği ve ekilen her dönüm arazinin yaklaşık 10 kişiyi besleyebileceği keşfedildi. Avrupa'da uzun süren savaşlar düşünüldüğünde bu askerlerin ve halkın beslenmesi için bir şanstı.
Ekim 1995'te patates uzayda yetiştirilen ilk sebze oldu.Kaynak:
https://www.potatogoodness.com/potato-fun-facts-history/ http://www.vegetablefacts.net/vegetable-history/
Yorumlar
Yorum Gönder