Posalı Yiyecekler ve Faydaları

posalı besinler nelerdir ile ilgili görsel sonucu

Vücudumuz posayı sindiremediği ve kan dolaşımına emilimini yapamadığı için posadan kalori almayız. Posa suda eriyen ve erimeyen olmak üzere iki grupta incelenir. Çözünen posalar, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlarken; çözünemeyen posalar sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içindeki hareketini sağlar.

Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre günlük lifli besin ihtiyacı 30 gramdır.

Posalı besinler, tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunur:

Fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, şalgam, havuç...

Faydalarına gelince posalı yiyecekler :

  • Kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur.
  • Düzenli tüketildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder.
  • Kabızlık ve basur gibi problemlerde yararlıdır.
  • Posanın su çekme yeteneği olduğundan, posalı yiyecekler mide içerisinde şişerek hacim yaratır ve tokluk hissi verir. Bu da formunuzu korumaya yardımcı olur.