Nişasta Bazlı Şekerden Uzak Durun

Nişasta Bazlı Şekerin Zararları


Uzmanlara göre şekerin her türlüsü insan sağlığı için zararlı. Şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmalıyız. Özellikle de nişasta bazlı şekeri (NBŞ).

NBŞ diğer adıyla mısır şurubu şekeri, nişasta bazlı ham maddelerden (mısır,buğday, patates) çeşitli kimyasal  yollarla üretilen bir şeker türüdür.

NBŞ, şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen diğer şekerlere oranla daha tatlı ve ucuzdur. Ayrıca gıdaların raf ömrünü de uzatır. Bu da endüstride en çok tercih edilen şeker türü olmasının sebebidir.

Endüstriyel olarak üretilmiş gıdaların hemen hepsinde karşımıza çıkar: Bisküviler, dondurmalar, reçeller, meyveli yoğurtlar, içecekler... Aynı zamanda tüm pastane ürünlerinde, bu şeker kullanılır.

NBŞ'de yüksek oranda fruktoz (meyve şekeri) vardır. Fruktoz, tokluk hissi uyandırmaz, aksine yedikçe yedirir.

HFCS (High Fructose Corn Syrup) olarak da etiketlerde karşımıza çıkmaktadır.

Kan şekerini jet hızıyla yükselttiğinden tehlikeli olan nişasta bazlı şeker, karaciğer yağlanmasından, iç organ yağlanmalarına, obeziteye, diyabete, kalp ve damar hastalıklarına, bazı kanser türlerine, alzheimere sebep olur.

Unutmayalım ki vücudumuz günde en fazla bir veya iki meyveden aldığı şekeri tolere edebilir.