Kan Şekeri Seviyesini Doğal Yollarla Dengede Tutmanın 5 Yolu
1- Karbonhidrat Kontrolü
Toz şeker, süt şekeri ya da mısır şekeri gibi basit karbonhidratlardan elde edilmiş yiyecekler çok kolay sindirilir, hemen kana karışır, kan şekerini hızla yükseltir ve hızlı yükselen kan şekerini aynı hızla düşürür. Bu durum kişilerde çabuk acıkma, doymama gibi sorunlara sebep olur. Çikolatalar, hamur işleri, tatlılar, şekerli içecekler, hatta meyveler bile basit karbonhidrat içerirler. Sindirimi daha zor olan kompleks karbonhidratlar ise kan şekerini dengelemede bire birdir. Sebzeler, baklagiller, kepekli ekmekler, tam tahıllı gevrekler hem sağlıklıdır hem de beslenme alışkanlığı haline getirildiklerinde kan şekerini dengede tutarak gün içerisindeki tatlı krizlerinden sizi korur.
2- Porsiyonlarınızı küçültün, Öğünler Arasındaki Süreyi İyi Ayarlayın
Öğünlerin arasını uzatmak kan şekerini düşüreceğinden sizi tatlı arayışlarına sokar. Bu yüzden ara öğünleri çok iyi düzenlemelisiniz. Ara öğünlerde ölçüyü kaçırmadan yiyeceğiniz çilek, kiraz, armut, elma, siyah kuru üzüm, kuru incir gibi besinler kan şekerinizi dengede tutarken sizi de zinde hissettirecektir. Yediklerinizin düzenli ve dengeli olmasının yanı sıra porsiyonlarınızı küçültmek ve lokmalarınızı uzun uzun çiğnemek de fayda sağlayacaktır.
3- Her gün Egzersiz Yapın
4- Tarçın
Araştırmalar, tarçının kan şekeri düzeylerini % 29'a kadar düşürebileceğini gösteriyor.
Yemekten sonra sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatan ve kan şekerindeki artışı hafifleten tarçın ara öğünlerde ya da sabah aç karnına alındığında da etkili olduğu görülmüştür. Günde bir tatlı kaşığını geçirmemek de yeterli bir ölçü olacaktır.
5- Su En İyi İlaçtır
Su ve diğer şekerli olmayan içeceklerin sizin için en iyisi olduğunu unutmayın. İçme suyunu düzenli olarak tüketmek böbreklerinizin çalışmasını ve fazla kan şekerinin idrarla temizlenmesini sağlayacaktır.