Elma Sağlıklı mı? İşte Elmanın Araştırılmış 10 Faydası

Elmanın 10 faydası

Elmanın faydaları nelerdir, elmanın içeriğindeki vitaminler nelerdir, elma zayıflatır mı, elma kalbe iyi gelir mi, elma kansere iyi gelir mi, elmanın kemiklere faydası nelerdir ?

İyi bir lif ve C vitamini kaynağı olan elma aynı zamanda çok sayıda antioksidan etkileriyle bilinen polifenol içerir. Dahası manganez, bakır ve A, E, B1, B2 ve B6 vitaminleriyle doludur. Uzmanlar elmayı kabuğuyla tüketmenin en sağlıklı yöntem olacağı konusunda hemfikirler. 

Elmanın araştırılmış 10 faydasını okumaya devam edin.


1. Elmalar Besleyicidir.

Elmalar iyi bir lif ve C vitamini kaynağı olmakla beraber çok sayıda sağlık yararı olabilecek polifenoller içerirler. 2.000 kalorilik diyette günde iki bardak meyve tavsiye edilirken bir orta boy bir elma yaklaşık 1.5 bardak meyveye eşittir.

Bir orta boy elma aşağıdaki besinleri içerir.
  • Kalori: 95
  • Karbonhidrat: 25 gram
  • C Vitamini: Referans Günlük Alımın (RDI)% 14'ü
  • Potasyum: RDI'nin% 6'sı
  • K Vitamini: Günlük ihtiyacın% 5'i
Dahası elma manganez, bakır ve A, E, B1, B2 ve B6 vitaminleri için RDI'nin % 2- 4'ünü sağlar. 

Elmalar aynı zamanda zengin bir polifenol kaynağıdır. Elmadan en iyi şekilde yararlanmak için kabuğuyla beraber tüketin. Elma kabukları lifin yarısını ve polifenollerin çoğunu içerir.

2. Elmalar Kilo Vermeye İyi Gelebilir.

Elmalar lif ve su bakımından zengin olduklarından oldukça doyurucudurlar. Bir çalışmada, yemekten önce elma dilimleri, elma püresi ya da elma suyu tüketen insanlar hiç elma tüketmeyenlere göre daha tok hissediyor ve yaklaşık öğünlerinde yaklaşık 200 kalori daha az yiyorlar.


3. Elmalar Kalbinize İyi Gelebilir.

Elmalar, daha düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkilendirilmiştir. Bunun bir nedeni, elmanın kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilecek türden çözünür lif içermesi olabilir.

Ayrıca antioksidan etkileri olan polifenoller içerirler. Bunların çoğu kabukta yoğunlaşmıştır. Bu polifenollerden biri, kan basıncını düşürebilen flavonoid epikateşindir. Flavonoidler, kan basıncını düşürerek, "kötü" LDL oksidasyonunu azaltarak ve antioksidan görevi görerek kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Çalışmaların bir analizi, yüksek flavonoid alımının % 20 daha düşük inme riski ile bağlantılı olduğunu bulmuştur.

Kolesterolü düşürdüğü bilinen bir ilaç sınıfı olan statin almakla günde bir elma yemenin etkilerini karşılaştıran başka bir çalışma , elmanın neredeyse ilaçlar kadar kalp hastalığından ölümü azaltmada etkili olacağı sonucuna varmıştır.


4. Daha Düşük Diyabet Riskiyle Bağlantılıdırlar.

Birkaç çalışma, elma yemeyi daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirmiştir. Bu muhtemelen polifenol antioksidan içeriğinden kaynaklanmaktadır. Elmalardaki polifenollerin pankreastaki beta hücrelerde doku hasarını önlemeye yardımcı olması mümkündür.

5. Elmalar prebiyotik Etkileri Olabilir ve İyi Bağırsak Bakterilerini Teşvik Edebilir.

Elmalar, prebiyotik görevi gören bir tür lif olan pektin içerir . Bu, bağırsağınızdaki iyi bakterileri beslediği anlamına gelir.


6. Elmalardaki Maddeler Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir.

Test tüpü çalışmaları, elmalardaki bitki bileşikleri ile daha düşük kanser riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bilim insanları, antioksidan ve antiinflamatuar etkilerinin, potansiyel kanser önleyici olabileceğine inanıyor.


7. Elmalar Astımla Mücadeleye Yardımcı Olabilecek Bileşikler İçerir.

Antioksidan bakımından zengin elmalar, akciğerlerinizi oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilir. 68.000'den fazla kadında yapılan büyük bir araştırma, en çok elma yiyenlerin en düşük astım riskine sahip olduğunu buldu.

Ayrıca elma kabuğu, bağışıklık sistemini düzenlemeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoid quercetin içerir. Bunlar astımı ve alerjik reaksiyonları etkilemenin iki yoludur.

8. Elmalar Kemik Sağlığına İyi Gelebilir.

Meyve yemek, kemik sağlığının bir göstergesi olan yüksek kemik yoğunluğu ile bağlantılıdır . Araştırmacılar, meyvelerdeki antioksidan ve antienflamatuvar bileşiklerin kemik yoğunluğunu ve gücünü artırmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

Bir çalışmada, kadınlar ya taze elma, soyulmuş elma, elma püresi içeren ya da hiç elma ürünü içermeyen bir yemek yedi. Sonuç olarak elma yiyenler vücutlarından kontrol grubuna göre daha az kalsiyum kaybettiler.

9. Elmalar, NSAID'lerden Mide Yaralanmasına Karşı Koruyabilir.

Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID'ler) olarak bilinen ağrı kesiciler sınıfı midenizin iç yüzeyine zarar verebilir. Elmadaki iki bitki bileşiğinin, klorojenik asit ve kateşin sayesinde midenizi bu ilaçların zararlı etkilerinden koruyabilir.


10. Elmalar Beyninizin Korunmasına Yardımcı Olabilir.

Çoğu araştırma, kabuğuyla birlikte elma üzerine odaklanmaktadır. Bununla birlikte, elma suyunun yaşa bağlı zihinsel gerileme için faydaları olabilir.

Elma suyu, yaşla birlikte azalabilen bir nörotransmiter olan asetilkolinin korunmasına yardımcı olabilir. Düşük asetilkolin seviyeleri Alzheimer hastalığıyla bağlantılıdır.

Sonuç olarak bütün elmalar, elma suyuyla aynı bileşenleri içerir ve elmayı bütün olarak yemek her zaman daha sağlıklı bir seçimdir.


Bu blogda sunulan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kullanılan ifadeler Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu blog herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır ve herhangi bir tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmaz. Özel sağlık sorunlarınız için lütfen bir sağlık uzmanının tavsiyesine başvurun. Bireysel sonuçlar değişebilir.

Kaynak:
https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples#TOC_TITLE_HDR_11




Yorumlar