Antioksidan Nedir?
Antioksidanlar, vücudunuzda üretilen ve yiyeceklerde bulunan bileşiklerdir. Serbest radikaller olarak bilinen potansiyel olarak zararlı moleküllerin neden olduğu hasarlardan hücrelerinizi korumaya yardımcı olurlar.
Antioksidanlar Ne İşe Yarar?
Antioksidanlar, hücrelerinizi kalp hastalıkları, kanser ve diğer hastalıklarda rol oynayabilen serbest radikallere karşı koruyabilen maddelerdir. Serbest radikaller, vücudunuz yiyecekleri parçaladığında, tütün dumanına veya radyasyona maruz kaldığınızda üretilen moleküllerdir.
Antioksidan bakımından zengin 12 yiyecek
1. Bitter Çikolata
antioksidan nedir, antioksidan besin, antioksidan içeren besinler, antioksidanlar ne işe yarar, antioksidan bakımından zengin yiyecekler, antioksidan içeren besinler, antioksidan bakımından zengin 12 yiyecek... |
Dahası, kakao ve bitter çikolatadaki antioksidanlar, daha az iltihaplanma ve kalp hastalığı için azaltılmış risk faktörleri gibi etkileyici sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.
Kakao ayrıca kan basıncını dengelemesiyle biliniyor.
Başka bir çalışma, bitter çikolatanın kan antioksidan seviyelerini yükselttiğini, "iyi" HDL kolesterol seviyelerini yükselterek ve "kötü" LDL kolesterolün okside olmasını önleyerek kalp hastalığı riskini azaltabileceğini buldu.
Okside LDL kolesterol zararlıdır çünkü kan damarlarında iltihaplanmayı teşvik eder ve bu da kalp hastalığı riskinin artmasına yol açabilir.
ÖZET :
Bitter çikolata lezzetli, besleyici ve en iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Genel olarak konuşursak, kakao içeriği ne kadar yüksekse, çikolata o kadar fazla antioksidan içerir.
2. Ceviz
Örneğin, bir araştırma, günlük kalorilerinin % 20'sini cevizlerden tüketen kişilerin kan antioksidan seviyelerinin önemli ölçüde artırdığını buldu.
Başka bir çalışmada, ceviz tüketen kişiler, iki ile sekiz saat içinde oksitlenmiş kan LDL seviyelerinde % 26-33'lük bir düşüş yaşadılar. Kandaki yüksek seviyelerde oksitlenmiş LDL kolesterol, kalp hastalığı için bir risk faktörüdür.
Cevizler harika bir sağlıklı yağ kaynağı olmasına rağmen, aynı zamanda kalorileri de yüksektir. Bu nedenle, çok fazla kalori tüketmekten kaçınmak için cevizleri kontrollü tüketmek önemlidir.
ÖZET :
Cevizler mineraller, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin, popüler kuruyemişlerdir. Ayrıca kandaki antioksidan seviyelerini yükseltmeye ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilirler.
3. Yaban Mersini
Bazı yapılan araştırmalara göre, yaban mersini içindeki antioksidanların yaşla birlikte görülen beyin fonksiyonundaki düşüşü geciktirebileceğini göstermiştir.
Yaban mersini düşük kalorili olmasına rağmen besinler ve antioksidanlarla doludur.
Araştırmacılar, yaban mersini içindeki antioksidanların bu etkiden sorumlu olabileceğini öne sürdüler. Bunu zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, iltihabı azaltarak ve belirli genlerin ifadesini değiştirerek yaptıkları düşünülmektedir.
Yaban mersininin içerisindeki antioksidanların, özellikle antosiyaninler adı verilen bir türün, kalp hastalığı için risk faktörlerini azalttığı, LDL kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürdüğü görülmüştür.
ÖZET :
Yaban mersini, diyetteki en iyi antioksidan kaynakları arasındadır. Kalp hastalığı riskini azaltmaya ve yaşla birlikte beyin fonksiyonundaki düşüşü geciktirmeye yardımcı olabilecek antosiyaninler ve diğer antioksidanlar bakımından zengindirler.
4. Çilek
Çilekler, onlara kırmızı rengini veren antosiyaninler adı verilen bir tür antioksidan içerir. Daha yüksek antosiyanin içeriğine sahip çilekler daha parlak kırmızı olma eğilimindedir.
Araştırmalar, antosiyaninlerin "kötü" LDL kolesterol düzeylerini düşürerek ve "iyi" HDL kolesterolü yükselterek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Birden fazla araştırmanın sonucu, bir antosiyanin takviyesi almanın, kalp hastalığı veya yüksek LDL seviyeleri olan kişilerde LDL kolesterolü önemli ölçüde azalttığını bulmuştur.
ÖZET :
Diğer meyveler gibi, çilekler de antosiyaninler adı verilen ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından zengindir.
5. Enginar
Enginar, klorojenik asit olarak bilinen antioksidan açısından özellikle zengindir. Araştırmalar, klorojenik asidin antioksidan ve antienflamatuvar faydalarının bazı kanser, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.
Bununla beraber enginarların antioksidan içeriği, nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak değişebilir. Enginarı kaynatmak antioksidan içeriğini sekiz kat, buharda pişirmek 15 kat artırabilir. Öte yandan enginarı kızartmak antioksidan içeriğini azaltabilir.
ÖZET :
Enginar, klorojenik asit de dahil olmak üzere en yüksek antioksidan seviyelerine sahip bir sebzedir. Ve enginardaki antioksidandan en iyi şekilde faydalanmak için haşlanarak ya da buharda pişirilerek tüketilmelidir.
6. Goji Berry(Kurt üzümü)
Goji Berry anavatanı Tibet olan yumuşak kırmızı bir meyve türüdür ve 2000 yıldan fazla bir süredir geleneksel Çin tıbbının bir parçası olmuştur.Goji Berry, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için genellikle süper gıda olarak pazarlanmaktadır.
Bir çalışmada, ileri yaştaki sağlıklı insanlar 90 gün boyunca her gün süt bazlı bir goji berry içeceği tüketti. Çalışmanın sonunda, kan antioksidan seviyeleri % 57 arttı.
ÖZET :
Goji berry , zengin bir antioksidan kaynağıdır. Kap hastalığı ve kanser riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir ve cilt yaşlanmasıyla mücadele ettiği düşünülmektedir.
7. Ahududu
Ahududu, genellikle tatlılarda kullanılan yumuşak ve ekşi bir meyve türüdür. Yüksek bir lif, C vitamini, manganez ve antioksidan kaynağıdırlar.
Ahudududaki antioksidanlar ve diğer bileşenler kanser ve kalp hastalığı risklerini düşürmek için birçok çalışma ile ilişkilendirilmiştir.Bir test tüpü çalışması, ahudududaki antioksidanların ve diğer bileşenlerin numunedeki mide, kolon ve meme kanseri hücrelerinin % 90'ını öldürdüğünü buldu.
Ayrıca siyah ahududuların anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklerinin çeşitli kanserlerin etkilerini yavaşlatabileceği ve baskılayabileceği sonucuna varmıştır.
Dahası, ahudududaki antioksidanlar, özellikle antosiyaninler, iltihabı ve oksidatif stresi azaltabilir. Bu, kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Bununla birlikte, ahududuların sağlık yararlarına dair kanıtların çoğu test tüpü çalışmalarından gelmektedir. Öneriler yapılmadan önce insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET :
Ahududu besleyici, lezzetli ve antioksidanlarla doludur. Yaban mersini gibi, antosiyanin bakımından zengindir ve vücutta iltihap önleyici etkilere sahiptir.
8. Kara Lahana
Kara lahana, turpgillerden bir sebzedir ve Brassica oleracea türünden yetiştirilen sebze grubunun bir üyesidir . Diğer üyeler arasında brokoli ve karnabahar bulunur.
Karalahana gezegendeki en besleyici yeşilliklerden biridir ve A, K ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.Kara lahana aynı zamanda, kemik sağlığının korunmasına yardımcı olan ve diğer hücresel işlevlerde rol oynayan önemli bir mineral olan bitki bazlı harika bir kalsiyum kaynağıdır.
ÖZET :
Kara lahana, kısmen antioksidan açısından zengin olduğu için gezegendeki en besleyici yeşilliklerden biridir. Normal lahana antioksidan bakımından yüksek olmasına rağmen, kırmızı çeşitler iki katına yakın miktarda antioksidan içerebilir.
9. Kırmızı Lahana
Kırmızı lahana, kırmızı lahanaya rengini veren bir grup antioksidan olan antosiyanin içerir. Antosiyaninler ayrıca çilek ve ahudududa da bulunur.
Bu antosiyaninler çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Enflamasyonu azaltabilir, kalp hastalığına karşı koruyabilir ve belirli kanserlerin riskini azaltabilirler.
Dahası, kırmızı lahana vücutta antioksidan görevi gören zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve cildi sıkı tutmaya yardımcı olabilir.
ÖZET :
Kırmızı lahana, antioksidan alımınızı artırmanın lezzetli bir yoludur. Kırmızı rengi, bazı etkileyici sağlık yararlarıyla bağlantılı bir grup antioksidan olan yüksek antosiyanin içeriğinden gelir.
10. Fasulye
Fasulye, ucuz ve sağlıklı olan çeşitli baklagiller grubudur. Ayrıca lif bakımından inanılmaz derecede yüksektir ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olabilir.Ek olarak, barbunya fasulyesi gibi bazı fasulyeler kaempferol adı verilen belirli bir antioksidan içerir. Bu antioksidan, azaltılmış kronik iltihaplanma ve baskılanmış kanser büyümesi gibi etkileyici sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.
ÖZET :
Fasulye, antioksidan alımınızı artırmanın ucuz bir yoludur. Ayrıca test tüpü çalışmalarında antikanser faydaları ile bağlantılı olan antioksidan kaempferol içerirler.
11. Pancar
Pancar bilimsel olarak Beta vulgaris olarak bilinen bir sebzenin kökleridir. Hafif bir tada sahiptirler ve harika bir lif, potasyum, demir, folat ve antioksidan kaynağıdırlar.
Örneğin, birkaç test tüpü çalışması betalainleri kolon ve sindirim sisteminde daha düşük kanser riski ile ilişkilendirmiştir.
Pancar iltihabı bastırmaya yardımcı olabilecek başka bileşikler içerir. Örneğin, bir araştırma, pancar özünden yapılan betalain kapsüllerinin alınmasının osteoartrit ağrısını ve iltihaplanmayı önemli ölçüde hafiflettiğini bulmuştur.
ÖZET :
Pancar harika bir lif, potasyum, demir, folat ve antioksidan kaynağıdır. Etkileyici sağlık yararları ile bağlantılı olan betalainler adı verilen bir grup antioksidan içerirler.
12. Ispanak
Ispanak, besleyici olarak en yoğun sebzelerden biridir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla yüklüdür ve kalorisi inanılmaz derecede düşüktür.
Ispanak ayrıca gözlerinizi UV ışınlarından ve diğer zararlı ışık dalga boylarından korumaya yardımcı olabilecek iki antioksidan olan harika bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır.Bu antioksidanlar, serbest radikallerin zamanla neden olabileceği göz hasarıyla mücadeleye yardımcı olur.
ÖZET :
Ispanak besinler açısından zengindir, antioksidan bakımından yüksektir ve kalorisi düşüktür. Aynı zamanda gözleri serbest radikallerden koruyan en iyi lutein ve zeaksantin kaynaklarından biridir.
Bu blogda sunulan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kullanılan ifadeler Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu blog herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır ve herhangi bir tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmaz. Özel sağlık sorunlarınız için lütfen bir sağlık uzmanının tavsiyesine başvurun. Bireysel sonuçlar değişebilir.
Kaynak:
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants#TOC_TITLE_HDR_2
Yorumlar
Yorum Gönder