Son günlerde cilt bakım rutininde, süslü tedaviler ve pahalı kremlerin yerini 'içten dışa bir yaklaşım' aldı. Sabah kahvelerine ya da smoothielerine karıştırılan kolajen takviyesi ya da kolajen içeren yiyecekleri beslenme rutinine dahil etmek gibi. Peki kolajen nedir kolajeni takviyelerden mi yoksa yiyeceklerden mi almak daha sağlıklıdır, kolajen içeren doğal besinler hangileridir? Hepsi yazımızda.
Kolajen Nedir?
Kolajen insan vücudunda bulunan en bol proteindir ve cildinizde, saçınızda, tırnaklarınızda, bağ dokularınızda, bağlarınızda, eklemlerinizde ve kıkırdağınızda bulunur. Yaşam tarzınızda, özellikle sağlıklı yaş alma ve genel sağlığı genel sağlığı desteklemek için yeterli kolajeni tükettiğinizden emin olmalısınız.
Bu, bugünlerde sosyal internette ve mağaza raflarında lanse edilen kolajen takviyelerinin satışlarındaki patlamayı açıklıyor. Ancak kolajen hapları ve tozları en iyi yol mu?
Neden kolajeni önce besinlerden karşılamayı düşünmelisiniz?
Diyetisyen Carrie Gabriel, "Kemik suyu gibi yiyecekler, vücudunuzun hemen kullanabileceği biyolojik olarak kullanılabilir bir kolajen formu içerir ve bu da onu takviyelerden tartışmasız üstün kılar" diyor. Ayrıca meyve ve sebzelerin cilt sağlığını iyileştirmede en güvenli ve en sağlıklı yaklaşım olduğu sonucuna varmıştır.Reçetesiz satılan takviyeler büyük ölçüde düzenlenmediğinden, kolajeni artırmak için diyet yaklaşımına bağlı kalmak muhtemelen daha güvenlidir.
Kolajen açısından zengin yiyecekler veya kolajen üretimini artıran yiyecekler yemek, cilt hedefleriniz için ihtiyacınız olan yapı taşlarını (amino asitler) oluşturmanıza da yardımcı
olabilir.
Vücudunuzun Kolajen Üretmesine Yardımcı Olan 10 Yiyecek
Gettyimages- Kolajeni Takviyelerden mi Yoksa Yiyeceklerden mi Almalıyım? Vücudunuzun Kolajen Üretmesine Yardımcı Olan 10 Yiyecek |
Son araştırmalar, kemik suyunun güvenilir bir kolajen kaynağı olmayabileceğini bulsa da, bu seçenek ağızdan ağza en popüler olanıdır.
2. Tavuk
Pek çok kolajen takviyesinin tavuktan elde edilmesinin bir nedeni var. Herkesin en sevdiği beyaz et bol miktarda malzeme içerir. (Bir tavuğu daha önce kestiyseniz, muhtemelen kümes hayvanlarının ne kadar bağ dokusu içerdiğini fark etmişsinizdir.) Bu dokular, tavuğu zengin bir kolajen kaynağı yapar.
Diğer hayvanlar gibi, balıklar ve kabuklu deniz hayvanlarında da kolajen içeren kemikler ve bağlar bulunur. Öğle vakti bir ton balıklı sandviç veya akşam yemeğinde yenilen somon balığı kesinlikle kolajen ihtiyacınızı karşılayacaktır. Bir balığın kafa ve gözleri kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
4. Yumurta akı
Yumurtalar diğer pek çok hayvansal ürün gibi bağ dokusu içermemesine rağmen, yumurta beyazlarında büyük miktarlarda kolajen üretimi için gerekli amino asitler bulunur.
C vitamini vücudun kolajen öncüsüdür. Bu nedenle, yeterli C vitamini almak çok önemlidir. Muhtemelen bildiğiniz gibi portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller bu besinle doludur. Bununla beraber örneğin çilek aslında portakaldan daha fazla C vitamini sağlar. Ahududu, yaban mersini ve böğürtlen de hatırı sayılır miktarda C vitamini içerir. C vitamini açısından zengin meyvelerin listesini mango, kivi, ananas ve guava gibi tropikal meyveler tamamlamaktadır.
6. Sarımsak
Sarımsak, tavada kızartmalarınıza ve makarna yemeklerinize lezzetten fazlasını katabilir. Kolajen üretiminizi arttırmak gibi. Sarımsak, kolajenin sentezlenmesini ve parçalanmasını önlemeye yardımcı olan bir eser mineral olan kükürt bakımından yüksektir.
Sarımsak normal miktarlarda güvenlidir, ancak çok fazla sarımsak (özellikle çiğ) mide ekşimesine veya mide bulantısına neden olabilir ya da kan sulandırıcı kullanıyorsanız kanama riskinizi artırabilir. Sadece kolajen amaçlı daha fazla sarımsak yemekten kaçınmalısınız.
7. Yapraklı yeşillikler
Hepimiz yapraklı yeşilliklerin sağlıklı beslenmede anahtar rol oynadığını biliyoruz. Görünüşe göre estetik faydalar da sunabilirler.
Ispanak, karalahana, pazı ve diğer yeşillikler renklerini antioksidan özellikleriyle bilinen klorofilden alır. Ve klorofilin ciltteki kolajen miktarını arttırdığı bilinmektedir.
8. Fasulye
Fasulye, genellikle kolajen sentezi için gerekli amino asitleri içeren yüksek proteinli bir besindir. Ayrıca birçoğu, kolajen üretimi için gerekli başka bir besin olan bakır açısından da zengindir.
9. Kaju fıstığı
Kuruyemiş atıştırmalığını kajudan yana değerlendir. Bu harika besin kolajen oluşturma yeteneğini artıran çinko ve bakır içerir.
Başka bir gizli C vitamini kaynağı olan besin domatestir. Domates önemli çünkü bir orta boy domates kolajen üretiminin neredeyse yüzde 30'unu sağlayabilir. Domatesler ayrıca sağlıklı cilt desteği sağlayacak likopenden bolca içerir.
Balık mı Sığır Kolajeni mi?
Kolajen peptidler sığır, domuz, tavuk veya balıktan yapılır. Her birinin kendine özgü sağlık yararları vardır. Kolajen, kullandığınız kolajen türüne bağlı olarak hayvanın derisinden (post), pullarından (balık) veya kemiklerinden gelir.
Balık(deniz) kolajeni, kemiklerden, deriden veya balık pullarından kolajen ekstrakte edilerek yapılan bir besin takviyesidir. Balık kolajeni, insan vücudunda bulunan birincil kolajen olan neredeyse tamamen Tip 1 kollajen (cilt ve saç sağlığı) kolajenden oluşur. Deniz kolajeni aynı zamanda boyut olarak insan kolajenine benzer ve dolayısıyla biyoyararlanımı yüksek ve emilebilirdir. Balık kolajeninin (daha küçük moleküler yapı nedeniyle) sindirilmesinin daha kolay olduğuna inananlar vardır; bu, bir sindirim bozukluğunuz varsa veya diğer kolajen kaynakları ile sindirim rahatsızlığınız varsa önemlidir. Balık kolajeni Pesketaryenler( Beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişiler)'in tercihi olabilir.
Sığır kolajeni, sığır postundan kolajenin çıkarılmasıyla yapılır ve en sık olarak toz formda bulunur. Tip 1 ve 3 kolajen (saç, cilt, tırnaklar, kemikler, eklemler ve bağırsak sağlığı) üretimi için idealdir.
- Şeker ve rafine karbonhidratlar kolajene zarar verebilir
- Vücudunuzun en iyi kolajen üretimini yapmasına yardımcı olmak için, yüksek kolajenli hayvansal veya bitkisel yiyecekler veya vitamin ve mineral açısından zengin meyve ve sebzeler tüketmelisiniz.
- Eğer listeyi beğenmediyseniz bu yiyeceklerin tek bir kaynak olmadığını unutmayın. Protein açısından zengin yiyeceklerle dolu bir diyet, bu kritik amino asitlerin sağlanmasına yardımcı olabilir.
- Kolajen üretim sürecine yardımcı olan diğer besinler arasında çinko, C vitamini ve bakır bulunur. Bu nedenle, vitamin ve mineral bakımından yüksek meyve ve sebzeler de cildi esnekleştirmek için bir dosttur.
- Daha da çarpıcı sonuçlar için, iltihaplanmaya sebep olabilecek ve kolajen üretimine zarar verebilecek çok fazla şekerden ve rafine karbonhidratlardan uzak durduğunuzdan emin olun.
- Yaşlı bir cildi geciktirmek için beslenme yoluyla kolajeni arttırmak hala nispeten yeni bir araştırma alanı olduğundan, birçok uzman kesin sonuçlar çıkarmaktan çekiniyor. Yine de birçok çalışmanın, kolajen tüketenlerin cildinde iyileşmeler yaşadığı, ince çizgilerin görünümünün azaldığı yönündeki tespitleri umut verici.
- Bununla birlikte, kolajen gerekliliği sadece pürüzsüz ve elastik bir cilt için değildir. Kolajen ayrıca eklem ağrısı, kaslar veya sindirim sorunlarına yardımcı olabilir.
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20191212/collagen-supplements-what-the-research-shows
Yorumlar
Yorum Gönder