E vitamini, çeşitli formları olan yağda çözünen bir vitamindir. Bu, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şekilde E vitaminini depolayıp kullandığı anlamına gelir. Ayrıca E vitamini insan vücudu tarafından kullanılan tek alfa-tokoferoldür. Başlıca rolü, hücrelere zarar verebilecek “serbest radikaller” olarak adlandırılan gevşek elektronları temizleyen bir antioksidan görevi görmektir. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir ve kalp damarlarında pıhtı oluşmasını önler. E vitamini de dahil olmak üzere antioksidan vitaminler, bilim insanlarının serbest radikal hasarının arter tıkanma aterosklerozunun erken evrelerinde rol oynadığını ve ayrıca kanser, görme kaybı ve diğer birçok hastalığın önüne geçmesinde katkıları bulunabileceğini anlamaya başladığı 1980'lerde, kamuoyunun dikkatini çekti. Kronik koşullar. E vitamini, hücreleri serbest radikal hasarından koruma ve belirli durumlarda serbest radikal üretimini azaltma yeteneğine sahiptir.
Önerilen Tutarlar
14 yaş üstü yetişkinler günde 15 mg, hamile kadınlar günde 15 mg ve emziren kadınlar ise günde 19 mg E vitamini almalıdır. Çocukların günlük E vitamini ihtiyacı ise 4 ile 10 mg arasında değişmektedir.E vitamini, daha yüksek çevresel veya yaşam tarzı risk faktörleri olan insanlara yardımcı olabilir.
- Sigara içilen ortamlar
- Hava kirliliğine maruz kalma
- Güneş ışığından ultraviyole ışınlarına yüksek oranda maruz kalma
Serbest radikallerin bu koşullarda artabileceği göz önünde bulunulursa E vitamininin önemi daha iyi kavranabilir.
E vitamini içeren gıdalar:
E vitamini, bitki bazlı yağlar, kabuklu yemişler, tohumlar, meyveler ve sebzelerde bolca bulunur. Günlük E vitamini ihtiyacınızdan yeterli miktarda elde etmenizin eğlenceli bir yolu karışım yapmaktır. Karalahanadan yaptığınız salatanın içerisine ekleyeceğiniz fındık gibi. Diğer E vitamini içeren gıdalar şunlardır:- Buğday tohumu yağı
- Ayçiçeği, aspir ve soya fasulyesi yağı
- Kabak çekirdeği
- Badem
- Fındık, fıstık, fıstık ezmesi
- Pancar yeşillikleri, karalahana, ıspanak
- Kabak
- Kırmızı dolmalık biber
- Kuşkonmaz
- Mango
- Avokado
Eksiklik Belirtileri
E vitamini çeşitli gıdalarda ve takviyelerde bulunduğundan eksikliği nadiren görülür. Sindirim bozuklukları olan veya yağları gerektiği gibi ememeyen (örneğin pankreatit, kistik fibroz, çölyak hastalığı) kişilerde E vitamini eksikliği gelişebilir.Aşağıdakiler E vitamini eksikliğinin yaygın belirtileridir:
- Retinopati (Görme bozukluğuna sebep olan retinada hasar.)
- Periferik nöropati (Genellikle ellerde veya ayaklarda periferik sinirlerde hasar, güçsüzlük veya ağrıya neden olur.)
- Ataksi (Vücut hareketlerinin kontrolünün kaybı.)
- Azalmış bağışıklık fonksiyonu
- Toksisite
Bununla birlikte, özellikle günde 1000 mg'ın üzerindeki dozlarda veya bir kişi aynı zamanda varfarin gibi kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsa, aşırı kanama riski vardır. Bu nedenle, 19 yaş ve üstü yetişkinler için günde 1000 mg (1465 IU) herhangi bir tokoferol takviyelerinde E vitamini için bir üst sınır belirlenmiştir.
Uyarı: Hiçbir vitamini rastgele kullanmamalısınız. Önce kan tahlili yaptırılıp vücudunuzdaki eksik vitaminler tespit edilmelidir. Doktorunuz ona göre reçetenize ihtiyacınız olan vitaminleri yazacaktır.
Kaynak:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
Yorumlar
Yorum Gönder