Erkan Topuz'dan Kanserden Korunma Yolları


İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz'un kansere yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken hususları, kanserden koruyucu besinleri, kanser hastalarının nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattığı televizyon ekranlarındaki konuşmalarından derlenmiş yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kanserden koruyan besinler :

  • Yeşil Çay
Yeşil çay,  meme, mide, kolon ve prostat kanserine karşı korur. Günde 2 fincandan fazla içilmemelidir. 

Erkan TOPUZ'un kanserden koruyan bitkisel çay tarifi :

Bir yeşil çay yaprağı, iki böğürtlen yaprağı, üç limon kabuğu ve dört ısırgan yaprağını karıştırıp kaynatın. 
  • Kuru yemişleri kabuklu almalısınız. Çünkü kabuksuz olanlara böceklenmesin diye ilaç sıkıyorlar. Kara kayısı, kara erik, kara üzüm de tüketmelisiniz.
  • Tüm sebzeler tüketilmeli; ancak mevsiminde
Lahana, brokoli, semizotu ve karnabahar meme kanserinin en büyük düşmanlarıdır.
  • Beyaz et
Balık, köy tavuğu ve hindi tüketmek en iyisi. Kırmızı eti tüketimini minumuma indirmek gerekir. Hayvanlar zehirlenmiş otları tüketir ve o da doğrudan adalesine geçer. Aynı zamanda kesime hazır hale gelsinler diye büyüme hormonu verilir. Kırmızı etin öz yapısında kansorejen madde var.
  • Ev yoğurdu, ev peyniri
Yoğurdunuzu mümkünse probiyotikle kendiniz mayalayın. Keçi peyniri ve çökelek başta karaciğer kanseri için koruyucudur.
  • Böğürtlen
Ellerinizle topladığınız böğürtlenleri tüketin. Kolon kanserine karşı şifadır.
  • Nar
Her gün 1 adet nar veya nar suyu
  • Kanola yağı, zeytinyağı, fındık yağı

Kansere yakalanmamak için uzak durmanız gereken gıdalar :



1. Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalar, hazır meyve suları, margarin, 

2. Kavrulmuş kuru yemişler

Söz gelimi fındığı kavurduğunuz zaman fındığın üzerindeki zar erir ki o da fındığın en yararlı kısmıdır.

3. Beyaz un, şeker, konserve gıdalar 

4. Fast food

Haftada 3 kez ya da daha fazla fast food yiyen gençlerde beyin kanseri, lenf kanseri ve kan kanseri 3 kat fazladır. 

5. Tuz

Belki tuzcular üzülecekler ama Konya'ya akan kanalizasyonlar ve kirletici sularla, Türkiye'nin en büyük tuzunu karşılayan Tuz Gölü'müz maalesef torbaların içinde çok iyi steril edilmedikleri takdirde bize kanseri ufak ufak taşıyor. Bu nedenle kaya tuzunu tercih edin. Yani turşu kurduğunuz tuzu çekin ve çok az miktarda kullanın.

Kanserden koruyan ancak kanser olan hastalara verilmemesi gereken gıdalar :


Soya yağı ve keten tohumu, 

Süt vücutta kanserojen maddeyi yükseltir.


Kanser hastaları nelere dikkat etmelidir ?


· Kilo almamalıdırlar,

· Egzersiz yapmalıdırlar, 

· Yağlı ve hormonlu gıdalardan kaçınmalıdırlar. Nitekim hormonlu gıdalar, kanserin büyümesini teşvik eder.

· Doğum kontrol hapına dikkat etmelidirler. 1 seneden fazla doğum kontrol hapı kullanmamalıdırlar.


Kansere yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken diğer hususlar :

  • Banyo yaparken hakiki zeytinyağlı sabun ya da bebek şampuanı kullanın.
  • Halı kullanmamak en iyisi. Kilim tercih edebilirsiniz.
  • Pamuk yorgan tercih edin
  • Televizyonu 5 metre uzaklıktan izleyin.
  • Karanlıkta uyuyun. Aydınlıkta uyumak kanser riskini artıran bir etkendir.
  • Yatak odasına TV, bilgisayar sokmayın.
  • İçme sularını 3 ayda bir değiştirin.
  • Meyve ve kabuklu sebzelere dikkat!!
         Meyvelere parlak görünsün diye, kabuklarına mum sürülür. Elma sirkesi ile meyveleri ovun ve 9-10 çorba kaşığı elma sirkesi attığınız suda yarım saat bekletin. Sonra tekrar yıkamayın. Aksi halde yine mikrop alır.
         Lahana, marul gibi yiyeceklerin ilk dört kabuğu çöpe atılmalıdır. Ne kadar yıkarsanız yıkayın, üze
rindeki pestisitleri temizleyemezsiniz.
  • Plastik, bakır ve alüminyum kaplar kullanılmamalıdır. Çelik, cam ve porselen kullanın. Meyveleri de bu tür kaplarda yıkayın. Bakır ürünler beyin tümörünü besler. Eğer iyi kalaylanmışsa zararlı etkisi azalsa da uzak durmak en iyisi. Bakır kaplar, bakır takılar.. uzak durun.
  • Sebzeler, mevsiminde dondurulup saklanmalı!
  • Yiyeceklerinizi çözülünce muhakkak pişirin, yalnız bir kere. Mikro dalgada bir kere ısıtın. Ateşte pişirdiklerinizi de bir kere ısıtın. Çünkü bir dahaki sefere yemeğinizin besin değeri ölür. DNA'sı bozulur. DNA kırılması da kanserojene yol açar.
  • Oda spreyleri zehirdir.
  • Güzel koku diye içinize çektiğiniz oda kokuları petrol içerir ve doğrudan akciğerlerinizde zehir biriktirir. Bağışıklık sisteminizi bozar.
  • Beyaz olan her türlü iç çamaşırı, yeni aldığında en az 2 kere kaynatılmalı! Çünkü bunlar beyazlatılmak için kanserojen maddelerle yıkanıyor.
  • Her türlü deterjandan kaçının!
  • Devamlı olarak zeytinyağı ve defne sabununu seçiniz. Ellerinizi ve vücudunuzu örneğin hakiki zeytinyağı, defne veya fıstık yağından yapılan hakiki sabunlarla yıkayın. Deterjandan kaçının ve çok miktarda suyla durulayın.
  • En tehlikeli yer: Halı. Halı bütün pestisitleri tutar. Bu nedenle halıların temizliğine dikkat edilmeli. Kesinlikle deterjanla temizlemeyin. Halılarınızı sirkeli su ile silin.





Yorumlar