Evde bal testi? Basitçe söylemek gerekirse, yapamazsınız. İnternette gördüğünüz bu eğlenceli ve basit testlerin HİÇBİRİ katkısız bal için güvenilir testler değildir.
“Saf” bal, kendisine tağşiş yapmak için hiçbir şey eklenmemiş baldır. Bazıları tanıma hiçbir şeyin çıkarılmadığını da ekler, bu nedenle süzülmüş veya partikülleri çıkarmak için süzülmüş balın bir şekilde süzülmemiş baldan daha az "saf" olduğunu düşünürler. Bal hiçbir zaman tek maddeli bir malzeme değildir, bu yüzden saflık fikri gerçekten başlamak için bir başlangıç değildir. Su sadece % 100 H2O molekülleri ile saf olabileceği gibi, balın da aynı saflık da olmasını bekleyemezsiniz. Bal, bir dizi şekerin, nektardan elde edilen organik asitlerin (tat ve aroma katan), arıların bal bağırsaklarından bir avuç küçük enzimin ve polen, kıl (ve belki de diğer vücut kısımlarının) parçacıklarının bir karışımıdır.
Ticari çıkarlar sonucu, yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS), tatlandırıcılar ve nadir durumlarda su gibi şeyler "saf" bala eklenerek, yeni bal orijinalinden daha ucuza mâl edilir ve miktar olarak çoğaltılmış olur. Bal için cari fiyatlar iyidir çünkü bala olan talep dünya piyasasında nispeten güçlü kalmaya devam etmektedir. Balınızın tağşiş yapılıp yapılmadığını görmek için evde test etmenin gerçekten bir yolu yoktur.
Suya bal eklemek, balın batıp batmadığını veya çözülüp çözülmediğini görmek yanlıştır. Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu zaten suda batar ve çözülmez. Bununla beraber daha hafif bal çeşitleri, özellikle narin çiçeklerden veya akçaağaç gibi bazı ağaç türlerinden gelen erken ilkbahar çeşitleri, deneyimlere göre oldukça kolay bir şekilde çözülecektir.
Başparmak testi : Başparmağınıza az miktarda bal sürün, diğer sıvılar gibi dökülüp dökülmediğini kontrol edin, dökülürse balınız gerçek değildir!
Benzer şekilde, başparmak döndürme testi de sahtedir. Çünkü bal evrensel olarak tek tip bir ürün DEĞİLDİR. Bazı ballar diğerlerinden daha yoğundur, aynı çıkış noktasından gelseler bile. Bazı ballar, viskozitedeki farklılıklar ve belirli baldaki belirli şekerlerin yüzdesindeki farklılıklar nedeniyle diğerlerinden daha kolay damlar. Cilt dokusu ve özellikle cilt yağları ve asitleri nedeniyle bile aynı bal bir kişinin parmağında toplanırken diğerinin parmağında kalabilir.
'Yapışkanlık' testi, baş parmak döndürme testi gibidir. Bal çoğunlukla şekerdir ve bütün şekerli sıvılar gibi yapışkandır. Ve buradaki 'yapışkan' kavramı çok karmaşık olabilir.
Alev Testi: Saf bal yanıcıdır. Yine de, bu testi yaparken son derece dikkatli olmanızı ve riski size ait olmak üzere yapmanızı rica edeceğiz. Kuru bir kibrit çöpü alın ve bala daldırın. Kibrit çöpünü kibrit kutusuna vurun. Yanarsa bal saf demektir!
"Alev" testi sahtedir. Çünkü saf balın su içeriği mevsimden mevsime, bir coğrafi bölgeden diğerine ve bir arılıktan diğerine büyük ölçüde değişir.
Hakiki balın rengi açıktır!
Rengini ve berraklığını görmek için bala bakmak size tam olarak balın saflığı hakkında “hiçbir şey” söylemez. "Saf" bal, "su beyazı" (neredeyse renksiz) ile neredeyse pekmez kadar koyu kahverengi-kehribar rengine kadar farklılık gösterir.
Ek olarak, bazı ballar orta derecede açık bir renk vermeye başlayacak, bileşenleri nedeniyle rafta dururken oksitlenecek ve kimyasal olarak zamanla koyulaşacaktır.
Bal üreticileri, özellikle ticari düzeyde bal satan kişiler, ballarının, HFCS veya diğer sulandırıcı ürünlerle karıştırılmadığından, yani 'saf' olduklarından emin olmanın tek yolunun bir laboratuvara numune göndermek olduğunu biliyorlar.
Rengini ve berraklığını görmek için bala bakmak size tam olarak balın saflığı hakkında “hiçbir şey” söylemez. "Saf" bal, "su beyazı" (neredeyse renksiz) ile neredeyse pekmez kadar koyu kahverengi-kehribar rengine kadar farklılık gösterir.
Ek olarak, bazı ballar orta derecede açık bir renk vermeye başlayacak, bileşenleri nedeniyle rafta dururken oksitlenecek ve kimyasal olarak zamanla koyulaşacaktır.
Bal üreticileri, özellikle ticari düzeyde bal satan kişiler, ballarının, HFCS veya diğer sulandırıcı ürünlerle karıştırılmadığından, yani 'saf' olduklarından emin olmanın tek yolunun bir laboratuvara numune göndermek olduğunu biliyorlar.
Başkalarının bu soruyu yanıtlarken daha önce söylediği gibi, en iyi "testiniz" balınızı yerel arıcı satıcılarından veya yerel kaynaklı bal kullanan pazarlardan satın almaktır. Yeniden paketlenmiş ithal baldan kaçınmak en doğru yöntem gibi görünüyor.
Kaynak:
https://www.quora.com/How-do-you-distinguish-good-quality-honey-from-bad
Yorumlar
Yorum Gönder