Araştırmacılar, öğleden sonra ki uykunun, yaşlanan Çin nüfusunda daha iyi konumsal farkındalık, sözel akıcılık ve işleyen hafıza ile ilişkili olduğunu buldu.
Çevrimiçi Genel Psikiyatri dergisinde yayınlanan çalışma, Pekin ve Şanghay da dahil olmak üzere Çin'deki birkaç büyük şehirde 60 yaş ve üstü 2.214 sağlıklı insanın uyku düzenini inceledi. Çalışmaya katılanların 1.534'ü beş dakika ile iki saat arasında düzenli bir öğleden sonra uykusu gerçekleştirirken 680'i gün içerisinde hiç şekerleme yapmadı. Alınan bilgilere göre gece uykusunun ortalama süresi her iki grupta da verimli olup olmamasına bakmaksızın yaklaşık 6,5 saatti.
Tüm katılımcılar, beyinlerinin bilişsel işlevlerini çeşitli alanlarda değerlendirmek için bir demans tarama testine katıldı. Bu, şekerleme yapan grupta daha yüksek puanlarla, yerel farkındalık, sözel akıcılık ve bellekte “önemli” farklılıklar buldu.
Gün içerisindeki şekerlemelerin "uykululuğu azaltmanın yanı sıra, hafıza konsolidasyonu, sonraki öğrenmeye hazırlık, yürütme işlevini geliştirme ve duygusal dengeyi arttırma gibi çeşitli faydaları bulunuyor. Ancak şekerleme ve bunama arasındaki bağlantı hakkında daha net bir resim çizmek için uyku ile ilgili bir dizi faktöre bakan daha büyük bir çalışmaya ihtiyaç söz konusu. Bugüne kadar yapılan araştırmalara da bakılırsa, gün içerisindeki şekerlemelerin yaşlı insanlarda demans ya da bilişsel gerilemeyi önlediği söylenemez.
Şekerleme ile yaş, trigliseridler, kan basıncı ve glikoz seviyeleri gibi kardiyovasküler hastalık risk faktörleri arasında bağlantı kurulmuştur. Öğleden sonra şekerleme alışkanlığı olanlarda yapmayanlara göre, kanda bulunan bir tür yağ olan trigliserid seviyesinin daha yüksek olması söz konusu. Yüksek bir trigliseridin bilişsel yetenekleri azaltan leptin ve insülin direncine neden olduğu bildirilmiştir .
Bir teoriye göre de uykunun vücudun bağışıklık tepkisini düzenlediği ve uyuklamanın iltihaplanmaya karşı gelişen bir tepki olduğu düşünülüyor.
Daha uzun şekerlemeler, bilişsel işlevde bir düşüş ile ilişkilendirilirken, daha kısa (30 dakikadan az) ve daha sık şekerleme ler, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Araştırmacılar çalışmalarına devam etmeyi planlıyor ve gelecekte daha fazla insanla daha fazla çalışma yayınlamayı umuyorlar.
Kaynak:
https://www.sciencefocus.com/the-human-body/afternoon-naps-linked-to-improved-cognitive-function/
Yorumlar
Yorum Gönder