Gettyimages |
1. Çin, çayın anavatanıdır.
Çay ilk olarak Çinliler tarafından keşfedildi ve ilaç olarak kullanıldı. Sonra bir tür içeceğe dönüştü ve Çin kültürünün ayrılmaz bir parçası haline geldi. Efsaneye göre orijinal fikir, 5000 yıl önce yaşadığı söylenen İmparator Shennong'a aittir. Bir yaz günü, diyarının uzak bir bölümünü ziyaret ederken, o ve sarayın bazı ileri gelenleri dinlenmek için durdu. Susamışlardı. Onun hükmüne uygun olarak, hizmetliler imparator ve herkes için içme suyunu kaynatmaya başladı. İmparator hijyene çok önem veriyordu. Hiçbir su kaynatılmadan içilmezdi. Yakındaki bir çalıdan kurumuş yapraklar kaynar suya düştü ve suya kahverengi bir renk verdi. Bir bilim insanı olarak İmparator yeni sıvıyı merak etti, biraz içti ve onu çok ferahlatıcı buldu. Ve efsaneye göre, çay MÖ 2737'de bulunmuş oldu. Çay bu kadar erken keşfedildiyse de kullanımı uzun süre saray çevresiyle kısıtlı kaldı.
Çayın işlenmesi ancak MÖ 221 ile MS 8 yılları arasında gerçekleşti. Çay yaprakları toplar halinde preslendi, kurutuldu ve saklandı. İnsanlar daha sonra topları ezdiler ve onları kaynatmadan önce yeşil soğan ve zencefil gibi otlarla karıştırdılar. O andan itibaren çay bir içecek haline geldi.
2. Çay, Çin'de sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir
Günümüzde çay, su dışında diğer tüm içeceklerden daha fazla tüketilmektedir. Çay kültürünün çok köklü olduğu Çin'de çok sayıda çayevi bulabilirsiniz. Ek olarak, Çin çaylarının stil ve tatlarının çeşitliliği benzersizdir.3. Çay ilk olarak ilaç olarak kullanıldı.
MÖ 8. yüzyıldan önce, Çin'de çay öncelikle bir ilaç olarak kullanılıyordu. Eski Çinliler genellikle taze çay yapraklarını kaynatır ve infüzyonu içerlerdi. Çayın birçok şifasının yanı sıra görme yeteneğini geliştirdiğine de inanıyorlardı.4. Çay, Çin'in en eski ihraç edilen ürünüdür.
Çin ilk ve hala en büyük çay ihracatçısıdır. Ming Hanedanlığı'nın sonlarına doğru (MS 1368-1644), İngiliz tüccarlar Fujian Eyaleti, Xiamen'de ticaret merkezleri kurdular ve ilk olarak Çin çayı ticaretine başladılar.5. Farklı bölgelerde yetiştirilen çaylar farklı tatlara sahiptir.
Farklı bölgeler, farklı çay türleri yetiştirmekle ünlüdür. Örneğin, Hangzhou en iyi yeşil çaya sahiptir. Öte yandan, farklı bölgelerdeki insanlar farklı çayları içmeyi tercih etme eğilimindedir. Pekin'deki insanların çiçek kokulu çayı, özellikle yasemin çayını sevdikleri açıktır; Şangay ve çevresindeki insanların yeşil çayı sevdikleri gibi.6. Bazı çaylar ne kadar uzun süre saklanırsa o kadar değerlenir.
Tıpkı şarap gibi. Çinli çay severler arasında bir söz vardır: "Bir paket Pu-erh çayı bir gram altından daha değerlidir".Geçtiğimiz on yılda, bazı yüksek kaliteli çaylar, özellikle de yaşla birlikte gelişen çaylar, Çin'de en nadide şaraplar kadar tahsil edilebilir hale geldi.
Örneğin, Pu-erh ve beyaz çay, uzun süreli depolamaya uygunluklarından ötürü çok övülür. Ne kadar uzun süre saklanırlarsa, o kadar değerli olurlar ve fiyatı o kadar artar.
7. Yaşlılara veya konuklara çay vermek saygı göstergesidir.
Geleneksel Çin kültüründe bir misafire çay ikram etmek bir saygı göstergesidir. Daha genç bir kişi, bir fincan çay ikram ederek yaşlı birine saygı ve minnettarlık gösterebilir. Bu özellikle doğum günleri veya Bahar Şenliği gibi büyük kutlamalar sırasında yaygındır.Çay servis edildiği bir başka özel durum da geleneksel bir Çin düğünüdür. Geleneksel bir Çin evlilik töreninde, hem gelin hem de damat ebeveynlerinin önünde diz çöker ve onlara çay ikram eder. Bu, ebeveynlerine onları yetiştirdikleri için minnettarlık ifade etmenin bir yoludur.
8. Çinliler çayın kilo vermeye yardımcı olduğuna inanıyor.
Çayın birçok sağlık yararı sağladığı söyleniyor ve Çinliler tarafından sağlıklı bir içecek olduğuna inanılıyor. İnsanlar her gün çay içmenin birçok hastalık riskini azaltabileceğine inanıyor.En yaygın inanç, yeşil çayın kilo vermeye yardımcı olduğu veya herhangi bir yararlı sağlık etkisine sahip olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmamasına rağmen zayıflamaya katkıda bulunduğu yönündedir.
9. Çay sosyalleşmek için harika bir araçtır.
Çay, Çin'de harika bir sosyalleşme aracıdır. Bir kır kahvesi Çin çay kültürünün yan ürünüdür. Çinliler genellikle bir çay evinde buluşmayı sosyalleşmek veya ticari konuları tartışmak için iyi bir fırsat olarak görüyor.Günümüzde hala devam ettirilen bir geleneğe göre Çinli bilim insanları ya da iş adamları, arkadaşları ya da iş ortaklarıyla toplantılarını geleneksel bir çay evinde gerçekleştirirler.
10. Çinliler çay demliği ve fincan setinin kalitesine çok önem verir.
Çinliler genellikle çay demlemek veya içmek için kullandıkları çaylar konusunda gerçekten titizler. Farklı çay setlerinin çayın tadını etkilediğine inanıyorlar.Çin'deki en popüler çaydanlık Yixing (doğu Çin'in Jiangsu eyaletinde bir şehir) kil çaydanlıktır. Yixing çaydanlığın şaşırtıcı kalitesi, çayın her demlendiğinde çayın tadını emmesindedir. Ve bu çaydanlık ne kadar kullanılırsa, çayın kalitesini o kadar arttıracağı anlamına gelmektedir.
Kaynak:
https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/
Yorumlar
Yorum Gönder