Papatya Çayının 5 Faydası



Papatya çayı, çeşitli sağlık yararları sunan popüler bir içecektir. Papatya, Asteraceae bitki ailesinin papatya benzeri çiçeklerinden elde edilen bir bitkidir. Yüzyıllardır çeşitli sağlık durumları için doğal bir çare olarak tüketilmiştir. Papatya çayı yapmak için çiçekler kurutulur ve ardından bir miktar kuru papatya sıcak suyla demlenir. Papatya çayı, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmada rol oynayabilecek antioksidanlarla yüklüdür. 


1. Uyku Kalitesini İyileştirebilir

Papatya, uyku kalitenize fayda sağlayabilecek bazı benzersiz özelliklere sahiptir .

Beyninizdeki bazı reseptörlere bağlanan ve uykusuzluğu artıran ve uykusuzluğu veya kronik uyku yetersizliğini azaltan bir antioksidan olan apigenin içerir.

Bir çalışmada, iki hafta boyunca papatya çayı içen doğum sonrası kadınlar, papatya çayı içmeyen bir gruba kıyasla daha iyi uyku kalitesi bildirdi. Ayrıca, genellikle uyku problemleriyle bağlantılı olan daha az depresyon semptomları vardı.

Başka bir çalışma, 28 gün boyunca günde iki kez 270 mg papatya özü tüketenlerin, özü tüketmeyenlere göre gece saatlerinde 1/3 daha az uyanma ve 15 dakika daha hızlı uykuya daldığını buldu4Güvenilir Kaynak).

Bu bulgular umut vericidir, ancak papatya çayının uyku üzerindeki etkilerinin kapsamını belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Yine de, yatmadan önce papatya çayı içmek, uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız kesinlikle denemeye değer.

ÖZET: Papatya, uykululuğu artırabilecek antioksidanlar içerir ve papatya çayı içmenin genel uyku kalitesini iyileştirdiği gösterilmiştir.


2. Sindirim Sağlığını Teşvik Edebilir

Doğru sindirim, genel sağlığınız için son derece önemlidir.

Sınırlı kanıtlar, papatyaların belirli gastrointestinal rahatsızlıkların riskini azaltarak daha iyi sindirimi teşvik etmede etkili olabileceğini göstermektedir.

Birkaç çalışma, papatya özünün farelerde ishale karşı koruma potansiyeline sahip olduğunu bulmuştur. Bu, anti-inflamatuar özelliklerine atfedilir.

Bununla birlikte, papatya çayı içmenin mideyi yatıştırdığına dair birçok anekdot iddiası var. Geleneksel olarak mide bulantısı ve gaz dahil olmak üzere birçok sindirim rahatsızlığını tedavi etmek için kullanılmıştır.

ÖZET: Papatya çayı, muhtemelen antienflamatuvar etkilerinden dolayı ishal, mide ülseri, mide bulantısı ve gaza karşı koruma sağlayabilir.


3. Bazı Kanser Türlerine Karşı Koruyabilir

Papatya çayında bulunan antioksidanlar, belirli kanser türlerinin daha düşük insidansı ile ilişkilendirilmiştir.

Papatya, antioksidan apigenin içerir. Test tüpü çalışmalarında apigenin kanser hücrelerine, özellikle meme, sindirim sistemi, deri, prostat ve rahim hücreleri ile savaştığı gösterilmiştir.

Ek olarak, 537 kişiden oluşan bir çalışmada, haftada 2-6 kez papatya çayı içenlerin, papatya çayı içmeyenlere göre tiroid kanserine yakalanma olasılığının önemli ölçüde daha düşük olduğunu gözlemledi.

Bu bulgular umut vericidir, ancak papatya çayının kanserin önlenmesindeki rolü hakkında bir sonuca varmak için daha kaliteli insan araştırmaları gereklidir.

ÖZET: Papatya çayı, iltihaplanmayı azaltmaya ve çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidan apigenin içerir.


4. Kan Şekerini Kontrol Eder

Papatya çayı içmek kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir .

Antienflamatuvar özellikleri, kan şekeri seviyeleriniz kronik olarak yükseldiğinde ortaya çıkan pankreas hücrelerinin zarar görmesini önleyebilir.

Pankreasınızın sağlığı, şekerin kanınızdan alınmasından sorumlu hormon olan insülin ürettiği için son derece önemlidir.

64 diyabetik kişiden oluşan bir çalışmada, sekiz hafta boyunca yemekle birlikte günlük papatya çayı tüketenlerin ortalama kan şekeri seviyeleri, su tüketenlere göre önemli ölçüde daha düşüktü.

ÖZET: Papatya çayının antienflamatuvar etkileri, özellikle yemekle birlikte tüketildiğinde kan şekeri kontrolünü destekleyebilir.


5. Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Papatya çayı, bir antioksidan sınıfı olan flavonlarda bol miktarda bulunur.

Flavonlar, kalp hastalığı riskinizin önemli belirteçleri olan kan basıncını ve kolesterol düzeylerini düşürme potansiyelleri açısından incelenmiştir.

64 diyabetik hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, yemekle birlikte papatya çayı içenlerin toplam kolesterol, trigliserid ve “kötü” LDL kolesterol seviyelerinde su içenlere kıyasla kayda değer iyileşmeler olduğu bulundu.

Papatya çayının kalp sağlığını geliştirmedeki rolünü doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor, ancak onu diyetinize dahil etmek kesinlikle zarar veremez.

ÖZET: Papatya, kalp sağlığının iyileştirilmesinde rol oynayabilecek harika bir flavon antioksidan kaynağıdır.


Diğer Sağlık Faydaları

Papatya çayının aşağıdaki sağlık yararları çoğunlukla anekdottur ve bilimsel araştırmalarla desteklenmez:

Bağışıklık sağlığını güçlendirir: Papatya çayı genellikle soğuk algınlığının önlenmesi ve tedavisi için bir strateji olarak tanıtılır, ancak bunun için kanıt yoktur. Ayrıca boğaz ağrısı için yatıştırıcı olduğu da söyleniyor.

Anksiyete ve depresyona iyi gelir: Anksiyete veya depresyonun şiddetini papatya çayının azaltılabileceği yönünde bazı kanıtlar olsa da papatya daha çok aromaterapide kullanılan bir bitkidir.

Cilt sağlığını iyileştirir: Papatyayı cilde losyonlar, göz kremleri ve sabunlar gibi kozmetik ürünlerle uygulamanın nemlendirici ve cilt iltihabını azaltmada yardımcı olabileceği bildirilmiştir

Kemik kaybını önler: Bazıları, papatya çayının osteoporoz gibi durumlara yol açan kemik kaybını önlemede rol oynayabileceğini iddia ediyor. Ancak bunun kanıtı zayıftır.


Bu blogda sunulan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kullanılan ifadeler Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu blog herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır ve herhangi bir tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmaz. Özel sağlık sorunlarınız için lütfen bir sağlık uzmanının tavsiyesine başvurun. Bireysel sonuçlar değişebilir.


Bu blogda sunulan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kullanılan ifadeler Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu blog herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır ve herhangi bir tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmaz. Özel sağlık sorunlarınız için lütfen bir sağlık uzmanının tavsiyesine başvurun. Bireysel sonuçlar değişebilir.




Kaynak:
https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea#TOC_TITLE_HDR_1gelecekte




Yorumlar