Malzemeler:
- 8 - 9 adet doğal elma
- 2 litre temiz su
- 2 yemek kaşığı bal
- 2 - 3 adet nohut
- 1 tatlı kaşığı tuz(kaya tuzu ilk tercih olmalı)
- 2 litrelik cam kavanoz
Yapılışı
- Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, doğranır ve temiz bir kap içerisine alınır.
- Üzerini biraz geçecek kadar su ve diğer malzemeler de eklenir.
- Kabın üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler sirkenizin içine girmesin.
- İlk hafta her gün, ikinci ve üçüncü haftalarda ise haftada bir karıştırılır. Elmalar dibe çöktüğünde 20 gün de karıştırmadan bekletilir. En son sirke süzülür.
- Kavanozun etrafında ufak sinekler görülmesi normal bir durumdur.
- Sirke hazır olduğunda sirkenin üzerinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Bu maya tabakasıyla bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.