1. Tarçın, Güçlü Tıbbi özellikleri olan bir madde bakımından oldukça yüksektir.
Tarihi Eski Mısır'a kadar uzanan tarçın, bilimsel olarak Cinnamomum olarak bilinen ağaçların iç kabuklarından yapılan bir baharattır.
Tarçın, tarçın ağaçlarının sapları kesilerek yapılır. İç kabuk daha sonra çıkarılır ve odunsu kısımlar ayırılır. Kuruduğunda, tarçın çubukları adı verilen rulolar halinde kıvrılan şeritler oluşturur. Bu çubuklar, tarçın tozu oluşturmak için öğütülebilir.İki ana tarçın vardır:
Seylan tarçın: "Gerçek" tarçın olarak da bilinir.
Kasia tarçın: Günümüzde daha yaygın olan ve insanların genel olarak "tarçın" dedikleri türdür.
Tarçının hoş kokusu ve aroması, içeriğindeki sinnamaldehit isimli bir bileşikten kaynaklanmaktadır. Bilim insanları, tarçının sağlık ve metabolizma üzerindeki güçlü etkilerinin çoğundan bu bileşiğin sorumlu olduğuna inanıyor.
2. Tarçın, antioksidanlarla Doludur
26 baharatın antioksidan aktivitesini karşılaştıran bir çalışmada, tarçın açık ara kazanan olmuştur. Hatta sarımsak ve kekik gibi "süper yiyecekleri" geride bırakmıştır.
3. Tarçın anti-enflamatuar özelliklere sahiptir
İltihap inanılmaz derecede önemlidir. Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına ve doku hasarını onarmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, iltihaplanma kronik olduğunda ve vücudunuzun kendi dokularına yönelik olduğunda bir sorun haline gelebilir. Araştırmalar, tarçının güçlü antienflamatuvar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.4. Tarçın kalp sağlığını korur
5. Tarçın, insülin hormonuna duyarlılığı artırabilir
İnsülin, metabolizmayı ve enerji kullanımını düzenleyen anahtar hormonlardan biridir. Kan şekerini kan dolaşımınızdan hücrelerinize taşımak için de gereklidir. Sorun, birçok insanın insülinin etkilerine karşı dirençli olmasıdır. İyi haber şu ki, tarçın insülin direncini önemli ölçüde azaltabilir ve bu önemli hormonun işini yapmasına yardımcı olabilir.6. Tarçın, kan şekerini düşürür ve güçlü bir anti-diyabetik etkiye sahiptir
Araştırmalarda ilk olarak, tarçının yemekten sonra kan dolaşımınıza giren glikoz miktarını azalttığı gösterilmiştir. Bunu, sindirim sisteminizdeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatan çok sayıda sindirim enzimine müdahale ederek yapar. İkincisi, tarçındaki bir bileşik insülini taklit ederek hücreler üzerinde etki edebilir.Tarçının, açlık kan şekeri düzeylerini düşürdüğü, günde 1-6 gram veya 0.5-2 çay kaşığı güçlü bir anti-diyabetik etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.
7. Tarçın, nörodejeneratif hastalıklar üzerinde yararlı etkilere sahip olabilir
Nörodejeneratif hastalıklar, beyin hücrelerinin yapısının veya işlevinin ilerleyen kaybı ile karakterizedir. Alzheimer ve Parkinson hastalığı en yaygın iki türdür.Tarçında bulunan iki bileşiğin, beyinde Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliklerinden biri olan tau adı verilen bir proteinin birikmesini engellediği görülmektedir.
8. Tarçın, kansere karşı koruyabilir
Tarçın kanser hücrelerinin büyümesini ve tümörlerde kan damarlarının oluşumunu azaltarak etki eder ve kanser hücreleri için toksik görünerek hücre ölümüne neden olur.
9. Tarçın, bakteri ve mantar enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olur
Tarçının ana aktif bileşenlerinden biri olan sinnamaldehit, çeşitli enfeksiyon türleriyle savaşmaya yardımcı olabilir. Tarçın yağının mantarların neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarını etkili bir şekilde tedavi ettiği gösterilmiştir. Ayrıca Listeria ve Salmonella gibi belirli bakterilerin büyümesini de engelleyebilir. Bununla birlikte, kanıtlar sınırlıdır ve şimdiye kadar tarçının vücudun başka yerlerindeki enfeksiyonları azalttığı gösterilmemiştir. Tarçının antimikrobiyal etkileri ayrıca diş çürümesini önlemeye ve ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olabilir.10. Tarçın, HIV virüsüyle savaşmaya yardımcı olabilir
HIV, bağışıklık sisteminizi yavaşça parçalayan ve tedavi edilmezse sonunda AIDS'e yol açabilen bir virüstür. Kasia çeşitlerinden elde edilen tarçının, insanlarda HIV virüsünün en yaygın türü olan HIV-1 ile savaşmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir .HIV ile enfekte olmuş hücrelere bakan bir laboratuvar çalışması, tarçının incelenen 69 şifalı bitkinin hepsinden en etkili tedavi olduğunu buldu.
Bu blogda sunulan tüm bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Kullanılan ifadeler Gıda ve İlaç İdaresi tarafından değerlendirilmemiştir. Bu blog herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır ve herhangi bir tıbbi tedavinin yerini alması amaçlanmaz. Özel sağlık sorunlarınız için lütfen bir sağlık uzmanının tavsiyesine başvurun. Bireysel sonuçlar değişebilir.
Kaynak:
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#TOC_TITLE_HDR_2
Yorumlar
Yorum Gönder