Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay diyeti tercüme diyetlerde olduğu gibi bir kibrit kutusu, bir kaşık gibi kavramlar yerine doyana kadar doğru besinler (glisemik indeksi düşük gıdalar) yeme esasına dayanıyor. Kalori hesabı yok. Uygulaması çok kolay. Ara öğünler de yok. Tercihen iki öğün yiyorsun.
Başlıca yasaklar
- Ekmeğin her çeşidi, kavrulmuş kuru yemişler, her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar
- Şeker, şekerli gıdalar, tatlandırıcı ve diyabetik ürünler
- Pirinç, patates, pişmiş havuç
- Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz
- Fabrikasyon her türlü ürün, sucuk, salam, sosis, markette satılan yumurta
- Her türlü meşrubat, meyveli yoğurt, nescafe, her türlü alkollü içecek
- Öğütülmüş tahıllar.
- Sofradan aç kalkmak, ara öğünler, sık aralıklarla ve az yemek
- Saat 19:00 - 20:00 arası bir şeyler yemek ve atıştırmak.
Serbest Olanlar
- Ceviz, kavrulmamış fındık, badem ve fıstık
- Bulgur, pişmemiş havuç
- Elma, armut, ayva, portakal, mandalina, şeftali, çilek, erik, kiraz vs(Günde 1 porsiyon)
- Maden suyu, ayran, yoğurt, türk kahvesi, filtre kahve, bitki çayı, bol su(günde en az 23 litre)
- Serbest dolaşan tavuk ve yumurtası
- Tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı
- Et, balık, salata, bakliyat
- Doyana kadar yemek. Öğünler arasında 4.5, 5 saat geçirmek, mümkünse 2 öğün yemek.
- 19:00 - 20:00 den sonra hiçbir şey yemeyip sadece sağlıklı içecekler tüketmek.